Архитекти Томић модел
Прва страна
Пројектовање
Извођење
Представљање
Заступање
О нама
   

Размишљате ли о брвнари?

Некада свеприсутан и јефтин начин градње, брвнаре су данас углавном заборављене. Прочитајте о предностима и манама дрвених кућа, па размислите да ли је дрво можда боље од „тврде” градње. Можемо вам понудити одличне пројекте малих дрвених кућа, за становање или забаву.

Наше искуство у пројектовању дрвених и монтажних кућа засновано је на народном градитељском наслеђу Шумадије и осталих српских крајева у којима је дрво вековима било најприсутнији грађевински материјал. Градња од дрвета је један од најздравијих начина градње, а савремена техничка достигнућа подигла су израду дрвених зграда на ниво једноставности, брзине и тачности какав је раније био незамислив.

brvnara od oblica

Примера ради, некад су дрвене куће прављене на лицу места, од брвана и талпи који су обрађивани и тесани ручно. Данас је могуће у пилани добити тачно изрезане комаде по пројектној документацији, са свим потребним урезима, тако да се градња своди само на спајање делова на градилишту по утврђеном редоследу. Овиме се обезбеђује брза и тачна градња, без обзира на величину куће.

Наравно, не мора читава кућа бити од дрвета (мада није проблем направити ни дрвену кућу на више спратова). Некада је довољно од дрвета урадити само неке просторије, као што се радило и раније у народу.

Дрвене куће су добре јер их не морате малати - дрво може да издржи и неколико стотина година утицај падавина и температуре. Дрвене куће су подједнако отпорне на пожар као и зидане, али су дрвене конструкције отпорније од челичних. Ограничења у распону код дрвених носача се лако превазилазе применом решетки, тако да ниједан проблем није нерешив.

Брвнаре „кључ у руке” - ускоро поново у понуди

Брвнара - brvnara od talpi

Уколико вам је потребна брвнара, размислите о нашој понуди „кључ у руке” – добићете брвнару која је добро пројектована, удобна, занатски одлично изведена и лепа. Наш део посла укључује припрему пројектне документације и градњу од темеља до крова (темељ обезбеђује наручилац према нашем пројекту, а можемо уговорити и извођење темеља, ако је потребно).

Зид је споља од талпи или полуоблица 7x12 cm, а може бити са термоизолацијом или без ње. Цена обухвата: типски пројекат, сву дрвену конструкцију, кровни покривач (тегола или цреп, дрвена шиндра се доплаћује), столарију (дрвена) и градњу на вашим темељима.

Јавите нам се!

Преуређење динарске брвнаре

Zlatiborska brvnara
Овај пројекат је настао као студентски рад на Архитектонском факултету у Београду, али је његова примењивост општа. Уколико сте наследили стару брвнару коју желите да преуредите, или желите да направите нову кућу по угледу на куће наших предака, али опремљену по данашњим потребама, обратите нам се.

Наше и-место је у сталном расту, баш као и наше предузеће. Допуњавамо га садржајима оном брзином којом успевамо да обрадимо врло обимну архивску грађу коју имамо. Због тога вам се извињавамо уколико не нађете нешто што сте очекивали, или нађете нешто што нисте.

Хвала на разумевању!

Подржавамо:

Наше писмо